返回列表 發帖

廣東冇搶槓呢樣野?!!!

今日我搶唔到!!!!!
收藏 分享

有,而且要包輸,輸得畀一般出沖多.
但係暗槓只有十三么可以搶.

廣東牌肯定有搶槓,若你食唔到的話或者係system bug 啦..
搶槓當出沖的,加1番

搶槓乜唔係當"自摸"咩~??
荃灣英皇IC: 火雲
尖咀Game City: HITORI
家用版: LoSiento

廣東牌「搶槓」雖然好多人都當「自摸」計的..
但,引述簡而清《麻雀法庭》一書所講,「搶槓當自摸」並不鼓勵,此乃個別人仕所定的規則.然而,當自摸的話亦對另外兩家唔公平!
我自己同朋友打廣東牌從來唔會計「搶摃當自摸」,只計搶槓多1番(例如:靚花,平胡,搶槓共3番,出沖一家俾)

原帖由 小島武夫 於 2008-9-28 15:14 發表
廣東牌「搶槓」雖然好多人都當「自摸」計的..
但,引述簡而清《麻雀法庭》一書所講,「搶槓當自摸」並不鼓勵,此乃個別人仕所定的規則.然而,當自摸的話亦對另外兩家唔公平!
我自己同朋友打廣東牌從來唔會計「搶摃當自 ...

俾人搶槓果個要包自摸wor, 點會對另外2家唔公平

原帖由 dickson331hk 於 2008-9-28 02:44 發表
今日我搶唔到!!!!!

條未人地暗槓ar, 暗槓冇得搶

原帖由 桂英 於 2008-9-28 15:37 發表

俾人搶槓果個要包自摸wor, 點會對另外2家唔公平

有人計食糊o個家自摸,收三家錢!!
我自己同朋友打,唔會計自摸囉,只當出沖
日本プロ麻雀連盟初代会長・最高顧問。

原帖由 小島武夫 於 2008-9-28 17:53 發表

有人計食糊o個家自摸,收三家錢!!
我自己同朋友打,唔會計自摸囉,只當出沖

出便冇人會咁打

廣東牌有暗槓?!

原帖由 桂英 於 2008-9-28 21:30 發表

出便冇人會咁打

唔緊要啦,各有各人計法
日本プロ麻雀連盟初代会長・最高顧問。

其實麻雀皇掛係機台果份過膠野寫左佢地既計法

搶槓包自摸:叫糊時,因別家加槓的牌,剛好是自己能胡的牌,則可搶槓胡牌。一般情況下暗槓不能搶,十三么例外。香港麻雀中,搶槓當自摸;而被搶槓的一家,需要包三家自摸錢。

即係話,加槓都搶到,加一番
暗槓就搶唔到,除非你叫十三么.

岩唔岩?